söndag 6 december 2020

Från ett adventsljus till två

Förra söndagen var den första i advent och vi kunde tända det första ljuset i adventsljusstakarna (bilden är från Vaxholms kyrka). Vi kunde också - äntligen!!! - träffas i det nya konfirmandgänget, eller i varje fall 9 av 11 konfirmander (2 hade förhinder) + 3 faddrar (1 hade förhinder) + 4 "gamlingar". Vi var utomhus vid grillplatsen i två omgångar och grillade hamburgare under tiden vi pratade.

Idag - när jag skriver det här - är det förresten Andra söndagen i advent och vi har tänt det andra adventsljuset. Det är också 6 december, S:t Nikolaus´ dag, förebilden för "S:ta Claus", som ju tomten kallas i den anglosaxiska världen. Det var en biskop i Myra på 300-talet - som gärna delade ut gåvor till de fattiga, men helst i smyg, även om hans röda biskopskåpa sägs ha skymtat ibland. Det kan hända att även vårt ord tomte-Nisse går tillbaka på Nikolaus (Niklas, Nils). Men därom tvistar de lärde.

Nästa söndag, Tredje söndagen i advent 13/12, är det både Jesus nära släkting Johannes Döparen och helgonet S:ta Lucia (från 200-talet) vi firar. Men dessförinnan provar vi ta kontakt med varandra via Google Meet och Messenger. Ett luciatåg som bilden här nedanför visar kan man ju iaf drömma om - jag som brukar älska att gå ner till Järnverkets mörka och kalla lokaler här i Iggesund för att se alla underbara färger och höra alla underbara sånger!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar